07 Nisan 2025

TVS JUPİTER 110 12.000 ve 15.000 BAKIMLARI VE ARADA YAŞANANA BAZI SORUNLAR

 12.000 BAKIMI (16.11.2024)

12.000 Bakımında Yapılan İşlemler:

1- Motor yağı değişimi

2-Varyör bakımı-Debriyaj tası temizliği

3-Hava filtresi tahliye hortumlarının temizliği

Tvs Jupiter'in daha önceki 9.000 bakımında detaylı bakım yapmıştım. 12.000 bakımı daha az detaylı yaptım.

Motor yağı olarak Liqui Moly 10w40 Sreet tam sentetik kullanıyordum. Yağ aldığım bayide bu sefer Tam sentetik yağ stokta yoktu. Bu nedenle 12.000 bakımında Liqui Moly mineral 10w40 scooter yağını kullandım. 

Varyatör kısmı söküldü kontrol edildi. Bagalar da aşınma var ama değiştirmek için henüz erken bu nedenle bir üç bin km daha kullanmaya karar verdim. Varyatörü temizleyip varyatör burcunu uygun gresle yağladım. Kayış kontrol edildi her hangi bir sorun tespit edilmedi. Debriyaj balatası ve debriyaj tası zımparalandı ve temizlendi. Varyatör havalandırma filtre süngeri sökülüp temizlendi.

Varyatör kapağını kapatmadan önce kenarlarına ince bir tabaka gres sürdüm. bir dahaki sökümde kolaylık sağlayacaktır.

Hava filtresi tahliye hortumlarında atık yağlar birikmişti hortumları söküp temizledim.

İKİ BAKIM ARASI YAŞANAN BAZI SORUNLAR

Fren Müşiri Temas sorunu:

Fren lambasının arada yanmadığını fark ettim. Fren kolundaki müşirleri kontrol ettiğimde kirlendiği için düzgün temas etmediğini fark ettim. Mekanizma çok basit olmakla birlikte kirlenmeye müsait bir yapıda aynı zamanda mühendislik olarak çok hassas ölçüde değil. Temizleyip tamir  ettim fakat zaman içerisinde sorunu tekrar edecektir.

Gaz Kesme Sorunu

Kış aylarında yoğun bir şekilde Jupiter'i kullandım. Ara saniyelik gaz kesmeler yaptığını fark ettim. Scooterin sele altını söküp elektrik soketlerini kontrol ettim. Bir soketin bir miktar kirlendiğini gördüm. temizledim ve alt taraftaki soketlerin daha iyi izole ettim. Maalesef alt taraftaki elektrik tesisatı çok açıkta ve su almaya müsait. 

Far LED'lerinin ve Konjektör Yanması

Elektrik tesisatını komple kontrol edip düzgün izole etmeliyim fikriyle gidon kısmında yer alan kabloları kontrol ettim. Kendi hatamla soketi yanlış yere takınca kısa devre nedeniyle konjetör ve far arızalandı. Bu sırda sigorta atması gerekirdi ama sigorta devreye girmedi ve küçük bir hata birazcık pahalıya mal oldu. Gene de muadillerine göre yedek parça ucuz. Yeni far ve konjetör alarak sorunu çözdüm.


Ayak Marşı Kırılması

Uzun süre ayak marşını hiç kullanmadım. Bir gün aklıma geldi kullanayım dedim. İlk marşta motor çalışmadı. İkinci marşta marş kolu takılı kaldı. Söktüğümde yarım ay şeklindeki marş dişlisinin kırıldığını fark ettim. dişliye bağlı milin paslanması nedeniyle takılı kaldığını ve düzgün çalışmadığı için kırıldığını düşünüyorum. Tvs mühendisleri ayak marşı kısmında gereksiz bir düzenek kurduklarını düşünüyorum. Dişliyi değiştirdim ve sistemi düzgünce greslerdim. Artık sık sık ayak marşı kullanarak paslanıp sıkışmasını engellemeye çalışıyorum. 

Kilometre Teli Kopması
13.000 kilometrede km teli koptu. Normalde km telini düzenli aralıklarla yağlarım. Böyle bir kopma beklemiyordum. Yaptığım incelmede kablonun ön tekere bağlantı noktasına yakın bir noktada kablonun büküldüğü yerde dış kablo dahil kırıldığını fark ettim. Bu durum bakım ile ilgili değil mühendislik bir hata olduğunu düşünüyorum. Kablo yukarıdan tekere doğru fazla bükülüyor ve ön fren kabloları ile birlikte çok geriliyor. 




Kontakta Temassızlık Sorunu 
13.000 km sonrasında arada bir kontak anahtarı çevirdiğimde aktif olmadığını fark ettim. Kapat-Aç yapınca düzeliyordu. Kontak kısmını komple söktüm. Plakaların temas yüzeyi kirlendiği için düzgün çalışmıyormuş. Temizlik yaptıktan sonra sorun çözüldü. Çözüm kolay ama söküp takmak uğraştırıcı. Kontak elektrik iletken plakalar hem küçük hem de kirlenmeye müsait bir durumda. Bu sorunun arada tekrar etmesi muhtemeldir.

Ayak Tabanı Plastik Panelde Kırılma
14.000 den sonra ayak tabanını panelinde kırık fark ettim. Sebebini tam olarak kestiremiyorum ama zaman zaman ayak eşiğinde nispeten ağır bagaj taşıyorum. Ağır bir yük ile bir çukura girmişsem kırılmış olabilir. Ayrıca alt panel tutan metal ayaklar tam terazide değil bu nedenle yaşanan olası esneme de kırılmaya neden olmuş olabilir. Paneli söküp plastik kaynak ve yapıştırıcı ile tamir ettim. Ayrıca yeni panel sipariş ettim yedekte duruyor.
Gösterge Panelinin Su Alması
Kış boyunca gösterge panelimde buhar oluşuyordu. Söküp kontrol etmekten üşeniyordum. Gösterge camında oluşan buharın leke yaptığını gördüğümde sökme zamanı geldiğini düşündüm. Gösterge camı tırnaklı bir yapı ile tutturulmuş. Sökmesi kolay oldu. Panel etrafındaki contanın bir noktada ayrıldığını fark ettim. Küçük bir yapıştırıcı müdahalesi ile sorunu çözdüm. Sonrasında yaptığım testlerde göstergede su buharı oluşmadı.

Bunların dışında 15.000 km içerisinde bir kaç kez gidon sıkışması nedeniyle söküp ayarlamak zorunda kaldım. Gidon rulmanlarının alt tarafta kalan kısmı tam olarak kapalı değil. Yağmur sürüşlerinde önden gelen sular rulmanın açık kısmına temas ediyor. Sonuç olarak yağsız kalan rulman gidon sıkışmasına neden oluyor. Çözüm olarak rulmanların dışarıdan görülen kısmına arada bir gres uyguluyorum.  Şimdilik her hangi bir sorun yok. 
15.000 BAKIMI (03.04.2025)
15.000 Bakımında Yapılan İşlemler:
1-Motor ve şanzıman yağı değişimi
2-Detaylı varyatör ve debriyaj bakımı
3-Ön ve Arka fren balata ve kampana bakımı
4-Kilometre teli yağlanması

1- Yağ değişiminde Liqui Moly 10w40 Street tam sentetik motor yağı kullandım. 3 bin km sonra motordan çıkan yağ iyi durumdaydı. Yağ kabının altında çok az miktarda metal talaşı fark ettim. Az miktarda olması şimdilik her hangi bir sorun teşkil etmiyor. Bir önceki bakımda mineral yağ kullanmıştım. Bu sefer sentetik yağ kullandım. Bir sonraki bakımda arada fark var mı diye yağ kontrolü yapacağım. Yağ süzgeci ve kapağını temizleyip yerine taktım yeni yağı ekledim. 
En son 9 bin km bakımında değişen şanzıman yağını değiştirdim. 6 bin km kullanımdan sonra çıkan yağ iyi durumdaydı. Şanzıman için 80w90 yağ kullanıyorum.  Jupiter'in yağ kapasitesi 120ml.

2-Varyatör ve debriyaj kısımlarını söküp kontrol ettim. Bagalar da belirgin aşınma olduğu için tırnaklar ile birlikte değiştirdim. Kayışta kılcal çatlamalar var ama 3 bin km daha kullanmaya karar verdim. Debriyaj balatasını  komple söktüm. Debriyaj yanaklarını bir birinden ayırıp temizledim. sabit ve hareketli yüzey arasında iki tane oring var bir tanesi zarar görmüş. elimdeki farklı bir oringle değiştirdim. Tüm sistemin temizliğini yapıp uygun gresle yağladıktan sonra topladım.

3- Arka ve ön tekerleri söküp kampana bakımlarını yaptım. Balata yüzeylerini ve kampanaları zımparalayıp temizledim. Hareketli noktaları temizledim ve uygun gresle yağlayıp sistemi topladım.
4- Ön tekerleği sökmüşken kilometre dişlisini temizleyip yağladım. Kilometre telini söküp temizledim ve yağlayarak yerine taktım. 
Son olarak yağ kontrolü, fren ayarlarını yapıp 15.000 km bakım işlemlerini tamamladım.
BİR KAÇ NOT
12 ile 15 bin kilometre aralığında yaşadığım bir dizi sorunun bir kaç temel nedeni olduğunu düşünüyorum;
- Montaj hataları: Montaj bandında doğru bir şekilde toplanmıyor bu nedenle zaman içerisinde bir çok noktada sorunlar çıkabiliyor. Kablonun yanlış yerden geçmesi gibi sorunlar çokça fark edilebiliyor.
-Mühendislik hatalar: Jupiterin sorun çıkarmaya meyilli oluşunun bana göre en temel nedeni tasarım hatalarıdır. Ön fren kombine tertibatı ve km teli tek taraftan geliyor fazla kablo gidon hareketini etkiliyor aynı zamanda kabloların erken yıpranmasına yol açıyor. Kombine tertibatı yukarıdan çözülebilirdi. Km teli sağ tarafa alınabildi yada arka tekere aktarılabilirdi. Kontak ve fren müşirlerindeki elektrik temas yüzeyleri daha iyi izole edilebilir ve kolay kirlenmeleri engellenebilirdi. Gidon alt rulmanları dışarıdan toz ve su almasını engelleyecek şekilde tasarlanabilirdi. Motor ve arka teker kısmında yer alan elektrik tesisattı daha düzgün izole edilebilirdi. Bu konuda Honda Dio 110 modelini çok başarılı bulmuştum. henüz onun üzerinde elektrik tesisatını korumaya alan bir scooter görmedim. 
İyi Yönler: Jupiter toplam olarak kolay sökülüp müdahale edilebilen bir scooterdir. Uğraşmak isteyen için eğlenceli sayılabilir. Bir çok motosiklette müşir gibi parçalar bozulduğunda tamir edilmez değiştirilir. Jupiter de müşirler sökülüp tamir edilebilir şekilde tasarlanmış ama izolasyondan ödün verilmiş. TVS jupiter'i benim için diğer muadil scooterlerden ayıran en önemli fark; sürüşte ön takım hissinin başka hiç bir scooterde görmemiş olmamdır. 




Hiç yorum yok:

TVS JUPİTER 110 12.000 ve 15.000 BAKIMLARI VE ARADA YAŞANANA BAZI SORUNLAR

  12.000 BAKIMI (16.11.2024) 12.000 Bakımında Yapılan İşlemler: 1- Motor yağı değişimi 2-Varyör bakımı-Debriyaj tası temizliği 3-Hava filtre...